Wonen, zorg en welzijn: zo lang mogelijk thuis wonen

Door de vergrijzing groeit de behoefte aan woonvormen voor ouderen en neemt ook het aantal huishoudens met een mobiliteitsbeperking toe. Senioren willen graag in de eigen woonomgeving blijven wonen. Dit maakt spreiding van woningtypen noodzakelijk. Daarnaast is het levensloopbestendig maken van de eigen woning voor veel senioren een oplossing. We streven ernaar dat iedereen zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen, met behulp van het eigen netwerk en eventueel met ondersteuning van de gemeente. Ook werken we aan goed wonen voor mensen met diverse zorgbehoeften. Goed wonen, is wonen met zorg en aandacht voor de individuele behoefte van de inwoner, zoals autonomie. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven. Hiervoor is onder andere noodzakelijk:

  • diversiteit in woonzorginitiatieven (in prijs, doelgroep, omgeving) en proeftuinen, beschikbaarheid van betaalbare huurwoningen voor uitstroom uit Maatschappelijke Opvang, Beschermd Wonen en Jeugdzorg (met name eenpersoonshuishoudens);

  • goede geschiktheid en toegankelijkheid van de bestaande woningvoorraad (koop en huur) zodat langer zelfstandig thuis wonen mogelijk is (bijvoorbeeld voor senioren die minder mobiel worden) en

  • het voorkomen van leefbaarheidsproblemen in sommige buurten of straten door clustering van mensen met dezelfde problemen.

Een aandachtspunt is de huisvesting van spoedzoekers. Een deel van deze (kwetsbare) mensen heeft een woning gevonden op vakantieparken, terwijl hier permanent wonen niet mogelijk is. Bij transformatie van een vakantiepark wordt de verbinding gelegd tussen de spoedzoeker en de woningcorporatie.

Uitgangspunt is een integrale benadering van wonen, welzijn en zorg. De belangrijkste opgaven voor de komende periode om zelfstandig wonen met een zorgvraag te faciliteren zijn:

  • het optimaliseren van ondersteuning in de wijk, het realiseren van concepten waarbij gefaciliteerd wordt dat bewoners elkaar helpen, ondersteunen en samendoen en leven (woonconcepten, telefoongroepen etc.);

  • aandacht voor belastbaarheid van mantelzorgers en

  • vrijwillige inzet en het beter inzetten van slimme technologie en innovatie.

Met de regiogemeenten in de Noord-Veluwe en ketenpartners hebben we een convenant ‘Beschermd wonen en maatschappelijke opvang’ afgesloten, met als doel: inwoners in een kwetsbare positie de regie over het eigen leven te laten (her)nemen. Vanaf 2023 wordt de taak voor beschermd wonen gedecentraliseerd. Hiervoor wordt een invoerpad van 10 jaar genomen. Van beschermd wonen naar beschermd thuis houdt in dat een beweging in gang gezet wordt om mensen in de eigen omgeving, in de wijken, op te vangen en hier ondersteuning te bieden op het gebied van participatie en herstel. Dit betekent vooral een verandering van organiseren; namelijk meer lokaal. Zie voor meer informatie onder andere het Convenant beschermd wonen en maatschappelijke opvang en het document Samen thuis op de Noord-Veluwe, Regio en Beleidsplan Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang Noord Veluwe 2020-2023.