Visie in vogelvlucht: een toekomstbestendig, groen en dynamisch Ermelo

Er komen veel opgaven op Ermelo af. Hierop wil de gemeente zich goed voorbereiden. Samen met u gaan we daarmee aan de slag. De omgevingsvisie is hiervoor een belangrijke stap. We benoemen de ambities en hoofdlijnen en zetten nieuwe opgaven op de agenda.

Bovenstaande kaart (klik op de kaart voor een vergroting in een aparte pagina) geeft in een vogelvlucht een overzicht van de hoofdlijnen van de toekomstige ontwikkelingsrichting van Ermelo, zoals opgenomen in deze omgevingsvisie. In het kort kan deze omschreven worden:

Leefbaar, zorgzaam en gezond wonen

Ermelo werkt samen met de bewoners en partners aan leefbare, toekomstbestendige wijken. Met een aantrekkelijke, groene inrichting, waarmee bijgedragen wordt aan de klimaatadaptatie, een schone lucht en een beweeg- en speelvriendelijke omgeving. Ingezet wordt op duurzame, levensloopbestendige woningen voor alle leeftijds- en doelgroepen. We faciliteren en stimuleren de realisatie van voldoende woningen voor alle Ermeloers. Nieuwbouw vindt in eerste instantie plaats via inbreiding en herontwikkeling, maar op termijn hebben we behoefte aan een nieuwe ontwikkelingsrichting buiten het bebouwde gebied. Het behoud en waar mogelijk versterken van onze groene identiteit en een gezonde leefomgeving, vraagt om een einde aan het alsmaar verder inbreiden. Structureel groen en (waardevolle) bomen moeten behouden worden, ook om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Waar mogelijk proberen we het aandeel groen in de wijken verder te vergroten, zowel in de openbare ruimte als in de tuinen. Daar waar structureel groen en (waardevolle) bomen niet kunnen worden behouden, is niet alleen het aantal her te planten bomen relevant, maar ook de aanwezige biomassa en biodiversiteit. Dit in aansluiting op het hernieuwde groenbeleid van de gemeente Ermelo – Groenvisie Ermelo. Elke ontwikkeling en ambitie vraagt om een aandeel van de ruimte in de leefomgeving. We gaan nauwkeurig en zorgvuldig met onze ruimte om. Dat heeft de consequentie dat we bij projecten keuzes moeten maken. Inspelend op de beweging in de woningmarkt, streven we naar het benutten van middelen om te zorgen dat jongeren en starters in Ermelo een grotere kans van slagen hebben op het vinden van betaalbare woningen. Instrumenten als zelfwoonplicht en toewijzings-percentage zijn daartoe middelen die nader uitgewerkt kunnen worden.

Groen, natuurlijk en met kwaliteit

We zijn trots op ons fraaie en afwisselende buitengebied: van bos en heide, naar weide en water! Dit koesteren we en waar mogelijk vinden gekoppeld aan (her)ontwikkelingen investeringen plaats in het groen, leidend tot structuurversterking. Het buitengebied is er niet alleen voor de plantjes en de beestjes, er wordt ook gewerkt, gewoond, geboerd en  gerecreëerd. Al deze functies moeten in goede balans naast en met elkaar kunnen functioneren. Ieder gebied vraagt daarvoor om andere accenten. Voor de Veluwe wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een zonering van drukke (recreatie) gebieden en stille (natuur) gebieden. In het westelijk buitengebied gaat toekomstbestendig agrarisch gebruik hand in hand met landschapsbescherming/-versterking en recreatief medegebruik. In het kleinschalige landschap zijn ontwikkelingsmogelijkheden, passend in de landschappelijke structuren.

Duurzaam, energieneutraal en klimaatadaptief

De druk op het buitengebied neemt alsmaar verder toe, denk aan duurzame energiewinning. In het westelijk buitengebied, nabij de A28 zien we hiervoor samen met Putten mogelijkheden. Maar daarnaast zetten we vol in op zoveel mogelijk zonnepanelen op daken (woningen, bedrijven en andere gebouwen) en onderzoeken we in de Wijk van de Toekomst hoe de hele woningvoorraad de komende jaren van het gas af kan.

Economisch vitaal

De energietransitie en klimaatopgave zien we als een kans voor innovatieve investeringen en bedrijfjes. In Ermelo willen we deze en andere (kleinschalige en milieuvriendelijke) bedrijvigheid de ruimte bieden. Bijvoorbeeld op Tonsel & Veldzicht. Via een overkoepelend gebiedsvisietraject streven we in dit gebied naar kwaliteitsverbetering, wat voor al die functies tot meerwaarde leidt. Ook draagt dit bij aan een aantrekkelijker entree van Ermelo vanuit de richting van Harderwijk.

Ontspannen, verblijven en recreëren

Recreatie is en blijft uiteraard een belangrijke economische pijler van Ermelo. We zetten hierbij vooral in op kwaliteitsversterking, vergroten diversiteit, verbreding en seizoensverlenging. Bezoekers worden zo meer verspreid in de tijd en over de gemeente. Belangrijke ontwikkeling daarvoor is Strand Horst: hier worden recreatiemogelijkheden versterkt en toegevoegd waar de hele regio profijt van heeft. Zo wordt voor iedereen duidelijk dat Ermelo ook een gezicht aan het water heeft. Via een aantrekkelijke recreatieve verbinding worden de recreatieve parels goed verbonden: het pittoreske Staverden en omgeving, de Veluwe, het aantrekkelijke centrum van Ermelo met de diverse (horeca)voorzieningen en het strand.

Bereikbaar en toegankelijk

Om het woon- en economisch klimaat aantrekkelijk te houden, is het nodig om te zorgen voor een goede bereikbaarheid. De bereikbaarheid is goed, maar er zijn altijd verbeterpunten. Een goed voorbeeld is het sluip- en vrachtverkeer door de kern Ermelo, wat tot overlast leidt in de woonwijken en een risico vormt voor de verkeersveiligheid. De komende periode onderzoeken we wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Op lokaal niveau vormen de drie gelijkvloerse spoorwegovergangen een belangrijk aandachtspunt, waarover we met ProRail om tafel zitten. Met het oog op de vergrijzing vormt een goede toegankelijkheid een belangrijk uitgangspunt bij investeringen in de openbare ruimte. Daarnaast werken we aan het stimuleren en beter mogelijk maken van aantrekkelijk, soepel en veilig fietsen. Het predicaat Fietsstad is een landelijk initiatief van de Fietsersbond, waarbij aan de hand van enquêtes ingevuld door inwoners het predicaat kan worden toegekend door de Fietsersbond. De gemeente Ermelo streeft naar dit predicaat, zodat de investeringen voor een aantrekkelijk, soepel en veilig fietsklimaat mooi kan worden beloond.

In het themadeel van de omgevingsvisie, zijn deze hoofdlijnen uitgewerkt en aangevuld. Op de IDeekaarten zijn deze gebiedsgericht vertaald. Alle benoemde opgaven en hoofdlijnen zien we in onlosmakelijke samenhang. De uitdaging is om ook in de dagelijkse praktijk de goede verbindingen te leggen, leidend tot een mooier en duurzamer Ermelo, waar het goed wonen, werken, en recreëren is èn iedereen meedoet en erbij hoort!