Ermelo in feiten en cijfers

 

Ermelo is een vitale en gezonde gemeente met ca. 27.000 inwoners. Ermelo is aantrekkelijk voor bewoners, bedrijven en zorg- en militaire instellingen, maar ook recreanten en toeristen weten Ermelo te vinden. Dit ‘zorgdorp’ heeft van oudsher veel professionele zorginstellingen. De gemeente is groen, heeft een dorps karakter en ligt in een prachtige natuurlijke omgeving, met de Veluwerandmeren aan de westkant en bossen, weilanden en heidevelden aan de andere zijden. 94% van de volwassenen in Ermelo heeft vanuit huis zicht op water of groen ten opzichte van 82% gemiddelde in Noord- en Oost-Gelderland. Deze ruimtelijke en landschappelijke kwaliteiten worden erg gewaardeerd door inwoners en toeristen. (klik voor verdere informatie de Infografic Gezonde leefomgeving van de GGD en het document Karakterisering en Positionering gemeente Ermelo).

 

Huishoudenssamenstelling Ermelo 2019

Huishoudenssamenstelling Ermelo 2019

Wonen in Ermelo

Ermelo combineert een hoogwaardig woonmilieu met een gezonde demografische ontwikkeling. De bevolkingsopbouw is zoals die verwacht mag worden in een suburbane gemeente, met een relatief hoge gemiddelde leeftijd. Met Putten en Harderwijk heeft Ermelo de sterkste verhuisrelaties. Jongeren in Ermelo verlaten de gemeente (veelal voor studie), maar komen later als gezin met kinderen weer terug naar de gemeente. Ook jongeren tussen de 20 en de 30 jaar vertrekken relatief veel. Een gebrek aan passende en betaalbare woningen speelt daarbij een rol. De instroom in de koopwoningmarkt is moeilijk. (klik voor verdere informatie het document Karakterisering en positionering gemeente Ermelo)

Woningvoorraad Ermelo 2018

Woningvoorraad Ermelo 2018

Ermelo blijkt zeer succesvol in het binnenhalen van wat oudere gezinnen met kinderen, die bovendien lange tijd in de gemeente blijven wonen. Ermelo kent mede daardoor een samenleving met een sterke onderlinge betrokkenheid, bloeiend kerkelijk en verenigingsleven, hoge inzet in vrijwilligerswerk en mantelzorg. 65% van de volwassenen heeft minimaal wekelijks contact met buren, 40% is vrijwilliger en 26% neemt weleens deel aan buurtactiviteiten. (klik voor verdere informatie de Infographic Gezonde leefomgeving van de GGD)

De hoge inkomensgroepen zijn relatief sterk vertegenwoordigd in de gemeente: zo’n 34% van de huishoudens in Ermelo heeft een besteedbaar inkomen van meer dan €40.000 per jaar (NL: 30% / regio: 31%). Zo’n 41% van alle huishoudens behoort qua inkomen tot de doelgroep toewijzing sociale huurwoningen. Bijna de helft hiervan is op grond van inkomen huurtoeslaggerechtigd.

Een bijzondere groep in Ermelo zijn de zorgbehoevenden. Het betreft hier geconcentreerde opvang en begeleid wonen van mensen met een licht verstandelijke beperking van de zorginstelling ’s Heeren Loo. (KPE) Ermelo kent met 4,5% een hoog aandeel inwoners in institutionele huishoudens. Dit is ruim twee keer zo veel als gemiddeld in de regio en drie keer zo veel als gemiddeld in Nederland. (klik voor verdere informatie het document Karakterisering en positionering gemeente Ermelo en het document Kennisfundament Woonvisie)

 

Werken in Ermelo

Ermelo maakt onderdeel uit van de regio Noord-Veluwe en heeft in de regio haar eigen plaats, met specifieke woonmilieus en een specifiek bedrijvigheidsprofiel. De banen in de collectieve dienstverlening (vooral zorg en defensie) vormen de economische motor van Ermelo. De werkgelegenheid in de gezondheids- en welzijnszorg in Ermelo is bijna twee keer zo groot als het landelijk gemiddelde. Qua werkgelegenheid is Ermelo daarmee echt een zorggemeente. Recreatie en toerisme is een andere belangrijke sector (klik voor verdere informatie het document Karakterisering en positionering gemeente Ermelo).

 

Toerisme & recreatie in Ermelo

Toerisme & recreatie in Ermelo

Toerisme en recreatie

Toerisme vormt een belangrijk onderdeel van de lokale economie. De natuur in Ermelo speelt een grote rol in het toeristisch profiel. De gemeente Ermelo telt 27 dagrecreatievoorzieningen (voornamelijk attracties en verhuur van vervoer), zo’n 90 verblijfsrecreatievoorzieningen (vooral vakantieparken en campings) en 35 horecagelegenheden. Het overgrote deel van de toeristen (95%) komt uit Nederland, de overige 5% komen uit Duitsland, België of elders. (klik voor verdere informatie de Nota van Bevindingen van de Gebiedsagenda Ermelo, Harderwijk en Zeewolde)

 

Gezondheid

Het geneesmiddelengebruik in Ermelo is overwegend laag ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Alleen het gebruik van geneesmiddelen psycholeptica en psychoanaleptica is hoger. Dit is gerelateerd aan de aanwezigheid van zorginstelling voor personen met (lichte) verstandelijke beperking.

38% van de volwassenen voelt zich eenzaam. Dit is wat lager dan het landelijk gemiddelde van 43%. In Ermelo bewegen en sporten kinderen minder dan gemiddeld in de regio. Bij volwassenen is het juist andersom: het percentage volwassenen dat voldoet aan de fitnorm is in de gemeente Ermelo hoger dan elders in de regio Noord-Veluwe. De fitnorm is tenminste drie keer per week minimaal 20 minuten zwaar intensief bewegen. De lichamelijke activiteit onder jongvolwassenen ligt rond het gemiddelde. Ook het percentage volwassenen met matig en ernstig overgewicht komt overeen met het gemiddelde in de regio. De gemeente heeft relatief weinig jeugdigen met overgewicht of obesitas, en hetzelfde geldt voor ouderen.

In 2016 had in de gemeente Ermelo 20% van de zelfstandig wonende 65-plussers één of meer lichamelijke beperkingen. Mobiliteitsbeperkingen komen het meest voor (16%) maar dat is wel lager dan het regionale gemiddelde. Van de 65-plussers kan 22% één of meer huishoudelijke activiteiten niet geheel zelfstandig uitvoeren. In de gemeente Ermelo is het percentage 65-plussers met een beperking lager dan gemiddeld op de Noord-Veluwe

(klik hier voor verdere informatie het document Karakterisering en positionering gemeente Ermelo en de Infografic van de GGD)

 

Duurzaamheidsscore Ermelo

Duurzaamheidsscore Ermelo

Duurzaamheid, klimaat en energie

Kijkend naar hernieuwbare energie, elektriciteit en warmte geldt voor Ermelo dat zij onder het landelijk en provinciaal gemiddelde scoort, maar nadrukkelijke ambities heeft op het gebied van duurzaamheid (bijvoorbeeld hernieuwbare energie). De gemeente Ermelo heeft een gemiddelde score van 6,5 op het gebied van duurzaamheid. Dit is een goede score en ligt ruim boven het Nederlands gemiddelde. Er valt nog winst te behalen op het gebied van milieu en energie. Indicatoren die zeer slecht scoren zijn vervoerswijze, hernieuwbare energie en CO2-woningen. Ermelo heeft wel bovengemiddeld veel woningen met zonnepanelen. (klik hier voor verdere informatie de Nota van Bevindingen voor de Gebiedsagenda Ermelo, Harderwijk, Zeewolde)

Kijkend naar de energielabels (definitief vastgesteld) dan heeft bijna twee derde van de woningen in Ermelo energielabel C of beter. Dit is vergelijkbaar met de regio en boven het Nederlands gemiddelde van 59%. Echter van 74% van de woningvoorraad in Ermelo is geen energielabel bekend. Dit ligt boven het regionale gemiddelde en ook ver boven het Nederlands gemiddelde, dat rond de 55% ligt. (klik voor verdere informatie het Kennisfundament Woonvisie Ermelo.

Mobiliteit en bereikbaarheid

Een goede infrastructuur en bereikbaarheid ligt aan de basis van de economische ontwikkeling van Ermelo en het behoud van werkgelegenheid. Ermelo vormt een scharnierpunt tussen de stedelijke regio’s Zwolle, Amersfoort en Lelystad, lang de A28: een belangrijke vervoersader tussen de Randstad en Noord-Nederland.

 De gemiddelde afstand in Ermelo tot voorzieningen is relatief ver weg. Een reden daarvan is de relatieve uitgestrektheid van de gemeente. De voorzieningen zijn wel goed bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer. Voor Ermelo geldt dat de gemeente een functie als consumentencentrum heeft voor Harderwijk, maar daarnaast weinig aantrekkingskracht kent op consumenten uit andere gemeenten. De inwoners van Ermelo zelf zijn voor consumentendiensten vooral georiënteerd op Harderwijk, Putten en Amersfoort. (klik voor verdere informatie voor de Nota van Bevindingen voor de Gebiedsagenda Ermelo, Harderwijk en Zeewolde).