Wettelijke verplichtingen als uitgangspunt voor de afvalwaterketen

Als gemeente hebben we wettelijke zorgplichten voor stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater. Het waterschap heeft plichten voor het zuiveren van het afvalwater. Samen met de gemeenten Harderwijk en Putten hebben we de rioleringsplannen gebundeld in het Zuiveringskring Afvalwaterketen Plan (ZAP, klik hier voor het hoofdrapport, achtergrondrapport en de verlengingsnotitie).

Voor het stedelijk afvalwater hebben we hierin afgesproken, om de wettelijke verplichtingen als uitgangspunt te nemen. Duurzaamheid is een aandachtspunt. Voor de belangrijke relatie tussen de waterketen en het watersysteem stellen we de ontvangende draagkracht van het oppervlaktewater centraal waarop gezuiverd rioolwater en ongezuiverde riool-overstortingen geloosd worden. Bij extreme regenval is het voorkomen van wateroverlast belangrijker dan de draagkracht. We leveren maatwerk afhankelijk van de situatie. 

Voor het hemelwater is het de belangrijkste opgave om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. We doen dit door aanpassingen van onze systemen en door meer gebruik te maken van de openbare ruimte voor opvang en afvoer van hemelwater. Samen met gemeente Harderwijk hebben we een Basisrioleringsplan (BRP) opgesteld in 2012. In 2022 gaan we werken aan een nieuw BRP. Dit plan is gericht op het optimaal laten functioneren van de riolering.

In het kader van het BRP zijn locaties in beeld gebracht waar binnen de kernen bij hevige neerslag sprake is van wateroverlast op straat. Voor deze locaties nemen we in de komende jaren maatregelen om het risico op wateroverlast te verkleinen. Hierbij hanteert Ermelo de stappen: (1) vasthouden (afkoppelen), (2) bergen en (3) afvoeren. Zie voor de verdere uitwerking het Basisrioleringsplan.