Instandhouding van de landschappelijke waarden van onze buitengebieden en werken aan een sterk en divers landschap

Ons landschap is heel divers. Die diversiteit willen we waar mogelijk versterken en uitdragen. Een belangrijk voorbeeld daarvan is onze fraaie ligging tussen bos en water. De verbinding tussen het water en het bos willen we versterken, visueel, gevoelsmatig en via uitnodigende routes. Zo kunnen bewoners en bezoekers de diversiteit beter beleven. De kern Ermelo vormt met haar horeca en winkels een aangename tussenstop op de route.

Om het landschap te behouden en te verbeteren is in het verleden samen met Putten een Landschapsontwikkelingsplan (LOP) opgesteld. Belangrijke uitgangspunten zijn nog altijd actueel, zoals:

  • het behoud van de open agrarische enclaves en andere karakteristieke open gebieden en de onverharde wegen;

  • het behouden en versterken van de landschapstypen op basis van hun karakteristieke elementen en het aanbrengen streekeigen (erf)beplantingen;

  • ecologische verbindingszone die het Houtdorper- en Speulderveld en de Leemputten verbindt met de Ermelosche heide en

  • het realiseren en handhaven van een groene buffer tussen Ermelo en Putten.

(Zie voor verdere achtergronden en uitwerking het Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikkelingsplan Ermelo en Putten)

De komende periode spelen er ook nieuwe opgaven. Denk bijvoorbeeld aan de inpassing van de duurzame energie-opwekprojecten. Dit is een ontwikkeling waar we een antwoord op moeten geven. Iedereen staat voor de opgave toe te werken naar een CO2-neutrale en klimaatrobuuste samenleving (zie ook het themadeel duurzaam, energieneutraal en klimaatadaptief). Net als iedere ontwikkeling heeft dat invloed op ons landschap. We willen die invloed zo beperkt mogelijk laten zijn.

Bij het werken aan de bossen, het landschap en de heidevelden zoeken we de samenwerking met de verschillende beheerders zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Geldersch Landschap en Kasteelen.