Samen werken aan een toekomstbestendig watersysteem

We streven naar het zoveel mogelijk vasthouden van water en een groenblauwe dooradering van het bebouwde gebied. Dit draagt bij aan het voorkomen van verdroging, natuurontwikkeling, het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en is onderdeel van de strategie om te werken aan een klimaatbestendig Ermelo. Dit is gericht op het langdurig vasthouden en bergen van water voor gebruik in drogere perioden. Bij de (her)inrichting van zowel de openbare- als de semiopenbare ruimte vormt dit een aandachtspunt. Het vraagt om zorgvuldig en zuinig ruimtegebruik en de garantie op voldoende ruimte voor groen en blauw bij (her)ontwikkeling in de bebouwde kom. Bij nieuwbouw en ruimtelijke ontwikkelingen moet bij het ontwerp en de inrichting al rekening gehouden worden met de waterhuishouding en het vasthouden (afkoppelen en infiltreren), bergen en vertraagd afvoeren van regenwater.

Samen met het waterschap streven we naar een toekomstbestendig en klimaatrobuust grond- en oppervlakte – watersysteem, dat passend is ingericht afgestemd op de veranderende gebiedswensen. In het buitengebied vraagt de landbouwtransitie om een nieuwe kijk op waterbeheer omdat er meer focus is op ecologie en waterkwaliteit. Ook is er sprake van een toenemend aantal verschillende functies.

In samenwerking met het waterschap en de regiogemeenten werken we aan het implementeren van klimaatadaptieve maatregelen en het verbeteren van het huidige watersysteem en rioolstelsel. We werken aan het efficiënt onderhouden, optimaliseren en verduurzamen van bestaande riolering en installaties en streven naar circulariteit door terugwinning van energie en grondstoffen. Met zo schoon mogelijk gezuiverd afvalwater kunnen onder andere de doelen van de Kaderrichtlijn Water gerealiseerd worden.