Positieve gezondheid is het uitgangspunt!

Als gemeente en regio Noord-Oost-Veluwe denken we samen met de GGD vanuit ‘positieve gezondheid’. Dat wil zeggen dat we niet alleen denken in genezen en ziektes, maar ons vooral inzetten voor het voorkomen van problemen en ervoor zorgen dat mensen lekker in hun vel zitten. Of zoals de definitie van positieve gezondheid luidt: ‘gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven’. Daar werken we aan vanuit de uitgangspunten van de Gezondheidsnota. Zie voor meer informatie de regionale Gezondheidsnota. Samen bereiden we ons voor om de laatste nationale ontwikkelingen toe te passen in een nieuwe gezondheidsnota, met als aandachtspunten:
- Gezondheid in de fysieke en sociale leefomgeving;
- Gezondheidsachterstanden verkleinen;
- Druk verminderen op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen;
- Vitaal ouder worden.

Samen met het Zilveren Kruis hebben we een regionale samenwerkingsagenda (2019-2021) opgesteld, waarin deze ambities centraal staan.

De kwaliteit van de leefomgeving van Ermelo is goed, er zijn geen grote milieufactoren die hiervoor een belemmering vormen (zie ook de Infographic Gezonde Leefomgeving van de GGD). We zijn alert op effecten van trends en ontwikkelingen. Een voorbeeld hiervan is de vraag wat het effect is van toenemend gebruik van warmtepompen voor de energievoorzieningen en van het toenemend gebruik van airco’s als gevolg van het vele thuiswerken. Samen met de GGD en de Omgevingsdienst houden we vinger aan de pols.

We vinden het van groot belang dat de omgeving uitnodigt tot bewegen voor jong en oud. Denk aan groen-, speel- en sportvoorzieningen in de openbare ruimte. Maar bijvoorbeeld ook aan aantrekkelijke fiets- en wandelroutes en een inrichting die het gebruik van de auto afremt. We willen bewoners stimuleren om gezondere keuzes te maken (zoals fietsen in plaats van met de auto). Daarnaast zetten we vooral in op ‘voorkomen in plaats van bestrijden’.  Het is belangrijk dat mensen lekker in hun vel zitten en zich fijn voelen in hun eigen omgeving. Een aantrekkelijke inrichting met veel groen draagt daaraan bij.

Een goed woon- en leefklimaat en een gezonde leefomgeving staan centraal. Bij het opstellen van het omgevingsplan houden we hier rekening mee. Samen met de omgevingsdienst, de veiligheidsregio, het waterschap en de GGD overwegen we de wijze waarop we dat doen.