Werken aan een visie op de ondergrond!

Steeds meer functies hebben een plek nodig in de ondergrond, waardoor ondergronds ruimtelijke schaarste ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de energie-infrastructuur. De mogelijkheid van duurzame invulling is afhankelijk van diverse factoren in de ondergrond, zoals: bestaande kabels en leidingen, bodemverontreiniging (zoals asbest), grondwaterverontreiniging, archeologische waarden, ruimte voor bomen (wortelruimte) onontplofte explosieven (munitie WOII), oude funderingen, bodemenergie, grondwaterwinning en drinkwatervoorziening.

De actuele klimaatproblemen hittestress, verdroging en vernatting zijn onlosmakelijk verbonden met onze bodem en ondergrond. Ook de energietransitie heeft effect op de ondergrond. Als aardgas niet langer gebruikt kan worden voor verwarming zullen er andere warmtesystemen worden aangelegd. Aandacht voor grondwater en bodemkwaliteit, bodemhistorie (archeologie, explosieven) en ondergronds ruimtegebruik is van belang om de juiste afweging te kunnen maken bij bovengrondse plannen, om daarmee conflicten en stagnaties van ruimtelijke projecten te voorkomen.

Om inzicht te geven in de ondergrondse gesteldheid en het ruimtegebruik is driedimensionaal denken en het inzichtelijk maken van de ondergrond noodzakelijk. Al deze aspecten nemen we mee bij concrete plannen. Bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen worden gestandaardiseerde en gevalideerde basisgegevens van de BRO (Wet Basis Registratie Ondergrond) geraadpleegd.