Omgevingsvisie door de raad vastgesteld,
Programma’s door het College van B&W

De omgevingsvisie wordt door de gemeenteraad vastgesteld. Hiermee geeft de raad de kaders op hoofdlijnen voor toekomstige ontwikkelingen. Uitwerkingen van de doelen en hoofdlijnen uit de omgevingsvisie willen wij volgens de nieuwe structuur van de Omgevingswet in Programma’s opnemen. Programma’s worden vastgesteld door het College van B&W. Dit heeft de wetgever expliciet zo benoemd om gemeenteraden te ontlasten en te helpen op hoofdlijnen te sturen. De hoofdlijnen omvatten naast de ambities ook de financiële kaders.  

De juridische vertaling van de omgevingsvisie (en de Programma’s) vindt plaats in het Omgevingsplan, de vervanger van de bestemmingsplannen. Het Omgevingsplan wordt wel vastgesteld door de gemeenteraad. Afweging en besluitvorming rondom omgevingsvergunningen vindt plaats door het College van B&W. Dit is dit is de ‘dagelijkse uitvoering’ van het beleid. Wanneer een initiatief niet past in het Omgevingsplan, vindt afweging plaats met behulp van de omgevingsvisie (en de Programma’s).

De nieuwe structuur van de Omgevingswet is de aanleiding om de samenwerking tussen de gemeenteraad en het college van B&W met elkaar te bespreken. Dit helpt om tot een goede taakverdeling te komen. De Omgevingswet biedt verschillende instrumenten waarbij het college van B&W en de gemeenteraad verschillende rollen hebben. Voor de gemeente Ermelo betekent dit dat na inwerkingtreding van de Omgevingswet:

  • Beleidsuitwerkingen voor thema’s en gebieden (Programma’s) hoeven niet meer formeel vastgesteld te worden door de gemeenteraad. De raad en de samenleving worden wel betrokken tijdens het proces. De gemeenteraad wordt vooraf geïnformeerd over het voornemen om met een nieuwe (beleids)opgave aan de slag te gaan. Als reactie hierop geeft de gemeenteraad aan hoe ze bij het vraagstuk/de beleidsopgave betrokken wil worden.

  • De gemeenteraad zal nog een besluit nemen over hoe zij om willen gaan met het adviesrecht bij omgevingsvergunningen en afwijkingen van het omgevingsplan. Dat zijn ontwikkelingen die niet passen binnen de regels van het omgevingsplan.