Omgevingsvisie actueel houden en een integraal beleidshuis

Ondanks dat de omgevingsvisie gebaseerd is op bestaand beleid, is de visie echt vernieuwend doordat al het beleid rondom de (fysieke) leefomgeving erin is samengebracht. Hierdoor is er een compleet en integraal beeld ontstaan van de wenselijke ontwikkelingsrichting van Ermelo en welke keuzes de gemeente maakt om dat dichterbij te brengen.

De opgaven en uitdagingen waar we de komende periode voor staan (denk aan de energietransitie en klimaatadaptatie) vragen om een integrale aanpak. Bij de voorbereiding en uitwerking van die opgaven en keuzes blijven we integraal werken en wordt de samenleving betrokken. Bij nieuwe thematische en gebiedsgerichte uitwerking zijn de kaders van de omgevingsvisie het vertrekpunt. In de besluitvorming (college en raadsvoorstellen) is toetsing aan de omgevingsvisie een vast onderdeel. Als er bij deze uitwerkingen nieuwe inzichten ontstaan, die vragen om het heroverwegen van de kaders uit de omgevingsvisie, wordt de vraag gesteld of actualisatie van de omgevingsvisie aan de orde is.

Actualisatie van de omgevingsvisie kan daarmee het gevolg zijn van:

  • Nieuwe inzichten in uitwerkingstrajecten rondom thema’s en gebieden.

  • Nieuwe actuele opgaven die nog niet meegenomen zijn;

  • De conclusie dat de omgevingsvisie niet meer aansluit op opgaven in de samenleving en de beoogde strategie zoals de gemeenteraad die voor ogen heeft. Minimaal eens in de twee jaar voeren we daarover het gesprek.

Er kan dus sprake zijn van incidentele aanpassing als gevolg van een nieuwe inzicht en aanpassing als gevolg van de tweejaarlijkse ‘monitoring actualiteit omgevingsvisie’. Bij de aanpassing van de omgevingsvisie wordt verantwoording afgelegd over de (te) doorlopen participatieprocedure, deze is afhankelijk van de ingrijpendheid en de aanleiding van de aanpassing.

Hierdoor bewaken we dat onze (beleids)documenten en ons handelen inhoudelijk goed op elkaar afgestemd blijft. De hoofdlijnen van de omgevingsvisie vormen structureel het kader voor uitwerkingen en vraagstukken rondom alle thema’s die van belang zijn voor de (fysieke) leefomgeving en voor uitwerkingen en projecten in gebieden.