Maatwerkoplossingen voor een toekomstbestendige agrarische sector

De agrarische sector is de afgelopen jaren en zeker ook nog de komende periode sterk aan verandering onderhevig. Ermelo steunt het agrarisch ondernemerschap (zowel als hoofd- en nevenactivitet). Niet alleen als economische sector, maar ook omdat de agrarische sector van groot belang is als landschapsbeheerder. Landschapsbeheer is voor de boeren ook een interessante bijverdienste.

In verband met de stikstofuitstoot en de negatieve effecten op de natuurgebieden wordt gestreefd naar het afbouwen van intensieve veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden. We werken als gemeente niet actief aan beëindiging van agrarische bedrijven. Het initiatief ligt bij de agrariër zelf. In ons buitengebied hebben al veel functieveranderingen plaatsgevonden, waarbij omschakeling naar wonen, recreatie en andere vormen van werken onder voorwaarden mogelijk is. Initiatieven moeten passen bij het karakter van het buitengebied. Belangrijk uitgangspunt van het functieveranderingsbeleid is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in combinatie met het versterken van de leefbaarheid. We werken mee aan maatwerkoplossingen en pakken de beoordeling van initiatieven integraal aan. Het uitgangspunt voor de mogelijkheden is het landschap. Met het oog op ‘ontstening’ mag bij sloop en vervangende nieuwbouw een gedeelte worden teruggebouwd. Het percentage is afhankelijk van de eigen wensen en het gebied waarin het initiatief gelegen is. We werken momenteel aan een herijking van de Structuurvisie Functieverandering, waarin een functieveranderingsgebiedenkaart opgenomen wordt. Ook maken we een Routeboek, welke laat zien hoe de gemeente Ermelo functieveranderingsverzoeken behandelt. Wanneer deze gereed zijn, worden de documenten gekoppeld aan de Omgevingsvisie.

Naast het groen in de bebouwde kom en de bosgebieden heeft het agrarische buitengebied, de landbouwgebieden ook een belangrijke groene kwaliteit. Deze is de laatste jaren verminderd, onder andere als gevolg van verstening en bemesting. Hierdoor neemt ook de biodiversiteit af. We gaan daarom extra zorgvuldig om met het beoordelen van landschappelijke inpassingsvoorstellen en de beoogde kwaliteitsverbetering bij functieverandering. Inheemse beplanting en daadwerkelijke realisatie is van belang, waarbij in stand houding van huidige biomassa een criteria is bij de beoordeling van de landschappelijke inpassingsvoorstellen en de beoogde kwaliteitsverbetering. Zie ook het thema Groen, natuurlijk met kwaliteit.

Een ander voorbeeld van dynamiek in het buitengebied met mogelijke invloed op de kwaliteit, zijn de ontwikkelingen rondom duurzame energie-opwek. In de RES (Regionale EnergieStrategie, zie het thema Duurzaam, energieneutraal en klimaatadaptief) worden zoekgebieden aangewezen. We gaan aan de slag met een afwegingskader voor duurzame energieprojecten, gericht op een zorgvuldige afweging en inpassing.