Keuze gemeente Ermelo omtrent in te zetten kostenverhaalinstrumenten

Naast het verhalen van de kosten voor het opstellen van het bestemmingsplan, de gemeentelijke apparaatskosten en de kosten van grondexploitatie (riool, verkeer e.d.), verhaalt Ermelo uiteraard de gebiedseigen en de bijdrage voor bovenwijkse voorzieningen wanneer dat aan de orde is. Hierbij wordt de kostensoortenlijst gehanteerd.

Aanvullend daarop vraagt de gemeente Ermelo bij ontwikkelingen door derden een ‘bijdrage ruimtelijke ontwikkeling’ voor verschillende gebieden en activiteiten. De basis daarvan is gelegd en uitgewerkt in onderliggende beleidsdocumenten, via de opgenomen links kunnen die ingezien worden. Omdat kostenverhaal via het vragen van een bijdrage ruimtelijke ontwikkeling alleen juridisch mogelijk is wanneer dit opgenomen is in een Structuurvisie (conform de Wet ruimtelijke ordening) danwel een Omgevingsvisie (straks na inwerkingtreding van de Omgevingswet) wordt hiervan op deze plaats melding gedaan. De komende periode gaat de gemeente Ermelo aan de slag met het actualiseren van de Nota Grondbeleid uit 2010 (klik hier voor de nota). Daarin wordt ook de inzet van het kostenverhaalinstrumentarium in samenhang heroverwogen en opnieuw vastgesteld. De Nota Kostenverhaal zal de status van programma krijgen, eveneens een kerninstrument onder de Omgevingswet. De Omgevingswet bepaalt dat zowel een omgevingsvisie en een programma de juridische basis kunnen vormen voor kostenverhaal. Zolang de geactualiseerde Nota Grondbeleid/Programma Kostenverhaal niet gereed is, vormt deze Omgevingsvisie Ermelo de juridische basis.  

 

  • In het Ontwikkelperspectief Horst en Telgt is het voorstel opgenomen om een gebiedsfonds in te richten: “Het versterken van die landschappelijke kwaliteiten kan door het realiseren van projecten die het kavelniveau overstijgen, bijvoorbeeld het toevoegen of reconstrueren van wandel- en fietspaden, beekstructuren en ecologische zones. Om deze projecten te financieren, kan een gebiedsfonds worden ingezet. Dit houdt in dat initiatiefnemers een afdracht doen aan het fonds, zodat met de middelen uit dit fonds die projecten gefinancierd kunnen. En daarmee leveren initiatieven indirect een bijdrage aan het realiseren van de beoogde toekomst van het plangebied, zoals geschetst in dit document. Een dergelijk gebiedsfonds wordt nader verkend, uitgewerkt en opgericht in de nog vast te stellen Omgevingsvisie van de gemeente Ermelo.” Op dit moment van opstellen van de omgevingsvisie wordt hiernaar nog onderzoek gedaan. De keuzes worden opgenomen in de te actualiseren Nota Grondbeleid/Programma Kostenverhaal. Naar verwachting richt de gemeente Ermelo een ‘Fonds Kwaliteit Leefomgeving’ in voor de gehele gemeente. Initiatiefnemers wordt gevraagd gekoppeld aan ontwikkelingen een bijdrage te leveren. De middelen uit het fonds worden gebruikt voor kwalitatieve investeringen in het landschap, zoals het versterken van de groenstructuur, het aanleggen van recreatieve verbindingen, het bijdragen aan functieveranderingsopgaven en het oplossingen van knelpunten zoals als gevolg van langdurig leegstaande gebouwen die de ruimtelijke kwaliteit en de identiteit van Ermelo aantasten. In het op te stellen programma nemen we een doelomschrijving op, evenals de rekenwijze. Het huidige Fonds Functieverandering (ook gericht op versterking van de ruimtelijke kwaliteit), gebaseerd op de Structuurvisie Functieverandering nemen we hierbij mee.

  • Momenteel hanteert de gemeente Ermelo het Vereveningsfonds sociale woningbouw. De grondslag hiervoor ligt in de Beleidsnotitie Sociale Woningbouw en de Verordening Sociale Woningbouw. Zoals het kader hiervoor laat zien, biedt de Omgevingswet (zie kader Ob 8.21 e) de mogelijkheid om voor een ‘evenwichtige verdeling woningbouw’ een bijdrage te vragen. De gemeente Ermelo wenst deze fondsvormen door te zetten. De onderbouwing is in de beide hiervoor genoemde documenten opgenomen.  

  • In 2013 heeft de gemeente een Parkeerfonds ingesteld op basis van de Parkeerfondsverordening. Het Parkeerfonds is bedoeld voor het beheren van bijdragen die de gemeente ontvangt van aanvragers van een omgevingsvergunning van wie de gemeente tegen betaling de verplichting overneemt om te voldoen aan de parkeereis ingevolge het geldende bestemmingsplan c.q. de geldende bouwverordening. Het Parkeerfonds geldt voor het Centrumgebied en de Bebouwde Kom van de gemeente Ermelo. Voor de uitwerking van het fonds wordt verwezen naar de verordening.