Kenschets Schil rondom het centrum

Buurtkenmerken

De schil rondom het centrum van Ermelo bestaat grofweg uit de buurten Ermelo, Ermelo-West en Ermelo-Oost. Het gebied telt circa 20.600 inwoners (inclusief Centrum Ermelo). Daarmee woont verreweg het grootste deel van de inwoners in dit gebied. Ermelo is een overgangsbuurt en zal dit naar de toekomst toe ook blijven. Ermelo-West en Ermelo-Oost zijn inmiddels meegroeibuurten geworden. Mensen blijven hier over het algemeen lang wonen. Meegroeibuurten hebben een sterke sociale cohesie en een hoge leefbaarheid. 

 

Cultuurhistorie

In de schil rondom het centrum zijn verschillende bebouwingen structuren gelegen in de bos- en parkgebieden, voorbeeld daarvan is Veldwijk. De bebouwingskern in het centrum is in de loop der tijd uitgebreid. Omstreeks de jaren ’60 is deze uitbreiding in gang gezet. De eerste uitbreidingen vonden plaatst tussen aan de oostzijde van de spoorweg. In de jaren ’80 is een forse uitbreidingswijk ten westen van de spoorweg en ten zuiden van de Telgterweg aangelegd. In de jaren daarna is aan de noordzijde van de Telgterweg eveneens uitgebreid. In het zuiden liggen verschillende grafheuvels. Verspreid door het deelgebied zijn daarnaast diverse monumenten aanwezig, met zowel woon-, maatschappelijke- als religieuze functies. Nabij de Kolbaanweg ligt een bosrelict. De zuidoostzijde van de schil rondom het dorp grenst aan een historische boomstructuur. Het deelgebied wordt globaal gezien begrenst door twee historische Hanzewegen.

 

Landschap & groen

Het oorspronkelijke landschap is door de verstedelijking nauwelijks meer zichtbaar. De omgeving rondom Veldwijk kent wel nog een groen karakter. De bebouwing is hier ondergeschikt aan de parkachtige omgeving. Het bosrelict nabij de Kolbaanweg is onderdeel van het Gelders Natuurnetwerk. Ook in het noorden is de bebouwing gelegen in een bosrijkgebied. Op de grenzen van het deelgebied komt veelvuldig contact met het landschap en groen voor, op verschillende plekken wordt het landschap met het stedelijk gebied verbonden.

 

Mobiliteit

De historische Hanzewegen (N303 en Arendlaan – Koolbaanweg) zijn uitgegroeid tot belangrijke verkeersaders voor het deelgebied. Andere belangrijke ontsluitingswegen zijn de Horsterweg, Telgterweg, Oude Telgterweg en de Hamburgerweg. Verspreid in het gebied  zijn bushaltes aanwezig. Het treinstation ligt op de grens van het deelgebied, dit komt de bereikbaarheid ten goede maar de spoorweg vormt ook een barrière.


 Bebouwing

Grenzend aan het centrum is het stedelijk patroon organisch gegroeid. Rondom het organische patroon zijn planmatige woongebieden gelegen met verschillende karakters of gedachtegangen, met onder andere: traditioneel tuindorp ‘De Riet’, naoorlogse bebouwing, de wijkgedachte, de woonomgeving benadering, parkachtig woongebied. In het zuiden is het bedrijventerrein Kerkdennen gelegen.

 

Voorzieningen & recreatie

Verspreid in de wijken zijn meerdere basisscholen aanwezig. Nabij de zuidelijke grens van het deelgebied ligt het Groevenbeek college (voorgezet onderwijs). In de directe omgeving van de middelbare school is de voetbalclub DVS’33 gevestigd. Tussen de spoorweg en de Oude Telgterweg liggen de sportvelden van EFC en de korfbalvereniging en verschijnt op korte termijn een nieuw sportcentrum ter vervanging van sportcentrum Calluna.