Extra aandacht voor voldoende betaalbare woningen

Voor steeds meer inwoners is het een uitdaging om een woning te vinden die past bij de behoefte. De doorstroming stokt, de wachttijden voor een sociale huurwoning zijn hoog en lopen op. Veel huishoudens met een veranderende woonbehoefte (zoals senioren) blijven mede daardoor langer dan gewenst in hun huidige woning wonen. Met name de lage- en middeninkomens zijn hiervan de dupe, voor hen zijn weinig woningen beschikbaar. Deels kan nieuwbouw hier een oplossing voor zijn, maar dat is niet genoeg. Om meer betaalbare woningen beschikbaar te krijgen, kijken we verder dan de gebaande paden. Denk aan tijdelijke woningen, het herbestemmen van bedrijfspanden, winkelpanden of recreatiewoningen, het opsplitsen van woningen of mogelijkheden voor het bouwen van tiny houses. Om te zorgen voor voldoende betaalbare woningen hebben we in 2019 de Verordening sociale woningbouw vastgesteld (2019) en het Vereveningsfonds sociale woningbouw ingesteld. Daarin hebben we vastgelegd dat woningbouwplannen minimaal 50% sociale woningen moeten bevatten. Over plannen die dat niet hebben wordt een apart besluit genomen door de gemeente. Bij goedkeuring is de ontwikkelaar verplicht bij te dragen aan het fonds. (klik hier voor de Beleidsnotitie Sociale Woningbouw).

We hebben de ambitie om het woningbouwprogramma flexibel en adaptief in te richten. Hierdoor kan goed ingespeeld worden op de veranderende behoefte. In directe relatie daarmee kijken we naar de inrichting van de wijken en een goede bereikbaarheid en toegankelijkheid van voorzieningen. Zo dragen we bij aan levensloopbestendige gebieden. Gelukkig zijn de afstanden in Ermelo niet groot en wanneer mensen minder mobiel zijn, staan buren of familieleden voor elkaar klaar. Dat stimuleren we.  

We vinden het als gemeente belangrijk dat we in Ermelo een woningmarkt hebben waar mensen hun woonwensen zo goed mogelijk kunnen vervullen. Wij zien onszelf hierbij in de rol van aanjager, regisseur en facilitator (klik hier voor meer informatie in het Uitvoeringsprogramma Woonvisie):

  • Aanjager: we willen de woningmarkt een impuls geven door het (versneld) bouwen van woningen te stimuleren. Dit doen we onder andere door actief grondbeleid te voeren. De rol als aanjager zien we tegelijkertijd in het creëren van urgentie en het stimuleren van initiatief van inwoners en partijen om te investeren in bestaande woningen en nieuwbouw.

  • Regisseur: we zien het als onze taak de juiste prioriteiten te stellen. We bewaken de komende jaren de voortgang van de uitvoering van de Woonvisie door deze jaarlijks te monitoren en hierop te reflecteren.

  • Facilitator: We bouwen en beheren geen woningen, maar stellen eigenaren, verhuurders en huurders in staat om te investeren of verkopen hen grond waarop zij woningbouw kunnen ontwikkelen onder voorwaarden. We spannen ons in om binnen de mogelijkheden van de huidige wet- en regelgeving goede condities en duidelijkheid te scheppen voor investerende partijen. Ook zien we een belangrijke rol in het delen, faciliteren en ontwikkelen van kennis.