Een sociale en inclusieve samenleving

Ermelo werkt aan een sociale samenleving met zo zelfredzaam mogelijke inwoners. Hiervoor streven we naar een sterke sociale cohesie, vergroting van de leefbaarheid, het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorg, het versterken burgerinitiatief en het vergroten van de maatschappelijke deelname van de jeugd. Daarnaast is het voor een sociale samenleving van belang om zo lang mogelijk zelfstandig wonen te stimuleren en om passende woonvoorzieningen te creëren.  

We vinden het van groot belang om een sociale, inclusieve gemeente te zijn, waarin iedereen meetelt, iedereen mee kan doen en iedereen zich kan ontplooien. We streven naar een zo hoog mogelijke arbeids- en maatschappelijke participatie. Hiervoor dragen we zorg samen met de bewoners, maatschappelijke organisaties en ketenpartners.

We werken aan een gezonde gemeente met vitale inwoners door de gezondheidskansen (iedereen een gelijkwaardige kans) te bevorderen en de gezondheidsrisico's te beperken. We streven er hierbij naar om binnen de financiële kaders te blijven.  Dit bereiken we onder andere door uit te gaan van samenredzaamheid, door de mens centraal te zetten (positieve gezondheid), proactief te handelen en door in het handelen en denken de slag te maken ‘van zorgen voor naar zorgen dat’.  We willen een beweging realiseren van een verzorgingsmaatschappij naar een participatiemaatschappij. De mens staat centraal in plaats van de systemen: één huishouden, één plan, één regisseur. Via het wijkgericht werken is er sprake van een lage drempel. Zie voor meer informatie het Trendrapport Sociaal Domein, het Subsidiebeleidskader, de Kadernota WMO en de Kadernota Sociaal Domein.

We zijn er ons van bewust dat er steeds meer mensen zijn die zichzelf moeilijk kunnen redden, en dat een deel van de mensen zorgmijdend is. De samenleving wordt steeds complexer. Het is daarom van belang om eerder signalen te krijgen als het niet goed gaat. Ook dit is onderwerp van de integrale wijkaanpak, waarin we samen werken met de bewoners en organisaties.

Voor het bereiken van inclusiviteit is toegankelijkheid (fysiek, digitaal en mentaal) van groot belang, evenals goede en structurele communicatie en sociale acceptatie In 2001 is Ermelo gestart met ‘Ermelo Onbelemmerd en Zorgzaam’ (zie voor achterliggende informatie de Inclusieagenda van de gemeente Ermelo en Meest Toegankelijke Gemeente). We werken bijvoorbeeld aan het wegnemen van obstakels voor rolstoelen en brengen de stoepen zo veel mogelijk op één hoogte. Daarnaast kijken we bij de inrichting van de openbare ruimte naar mogelijkheden voor ontmoeting. In iedere wijk moeten hiervoor mogelijkheden zijn. Denk aan een plek met speelvoorzieningen, een bankje en koelte door schaduw van bomen.

Het is onze ambitie om zoveel mogelijk mensen met een korte of lange afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen of de kansen op arbeidsparticipatie op de langere termijn te verbeteren. Voor wie (nog) niet kan werken is participatie naar vermogen aan de orde. Hierbij gaan we uit van de eigen kracht van de mensen en bieden we ondersteuning waar nodig. We werken hieraan samen met partijen in het veld en zijn op zoek naar nieuwe en creatieve vormen van partnerschap (zie voor achterliggende informatie de Beleidsnotitie Participatie).