Een robuuste hoofdgroenstructuur met belevingskwaliteit

Om het structurele groen te versterken hebben we in de Groenvisie aangegeven waar uitbreiding ervan nodig is in de bebouwde kom. Het gaat dan bijvoorbeeld om verbindingen tussen groengebieden onderling, maar ook om groen dat nodig is voor het klimaatbestendiger maken van Ermelo. Het centrum en sommige buurten in Ermelo zijn namelijk behoorlijk versteend, waardoor het regenwater niet in de bodem kan zakken. En omdat we vanwege het veranderende klimaat kunnen rekenen op meer hoosbuien, is op die locaties meer groen en minder steen nodig. De groene verbindingen zijn belangrijk voor het behouden en versterken van de biodiversiteit. Via deze link kan de Groenvisie worden ingezien.

We vinden het belangrijk dat iedereen volop van het groen en de natuur kan genieten: inwoners en bezoekers, jong en oud, mensen mét en zonder een beperking en op heel veel verschillende manieren (wandelen, trimmen, fietsen, skaten, paardrijden). Daarom moeten woon- en werkgebieden goed aangesloten zijn op de groengebieden. Mensen moeten makkelijk een ommetje kunnen maken. Zo is het groen in Ermelo voor iedereen dichtbij. We moeten wel voorkomen dat iedereen overal kan komen.  Dit leidt tot gevaarlijke situaties, overlast, irritaties én vormt een bedreiging voor flora en fauna. Ook de natuur heeft rust nodig. Zeker in de leefgebieden van beschermde of bijzondere flora en fauna. Sommige locaties zijn daarom (soms in bepaalde perioden) gesloten voor publiek. Ook werkt de Provincie samen met alle Veluwse gemeenten aan een zonering van de natuur- en recreatiegebieden.

Er zijn grote aaneengesloten stukken natuur waar geen kunstlicht is en waardoor er een bijzonder zicht is op de sterrenhemel. Die donkerte is een bijzondere kwaliteit. Op de langere termijn willen we onderzoeken of het Dark sky area–concept iets is waar we als gemeente wat mee willen en op welke manier (zie voor details Beleidsplan Bewust verlichten).