Een aantrekkelijke woon- en leefomgeving

Naast de woning is de kwaliteit van de woonomgeving van belang, denk aan de veiligheid en toegankelijkheid voor mensen met beperkingen. Het gaat hierbij niet alleen om de fysieke kwaliteit, maar ook om het sociale aspect, zoals onderling contact en ondersteuning. Maar ook om het behouden van voorzieningen (supermarkt, scholen, wijkgebouw), gelegenheid voor sport, spel en beweging en aantrekkelijke fiets- en wandelroutes.  Hier hebben we structureel oog voor. Ook ‘schoon, heel en veilig’ staat voor ons voorop.

We streven ernaar de mensen in hun leefomgeving te beschermen tegen te hoge externe veiligheidsrisico’s, dat doen we in samenwerking met onze partners zoals veiligheidsdiensten, de Veiligheidsregio en Omgevingsdienst. Het aspect van de fysieke veiligheid is een van de afwegingskaders voor ontwikkeling. Voor het bepalen van de veiligheidsrisico’s die de inwoners van de gemeenten raken wordt onder andere gekeken naar het regionaal risicoprofiel, dat is vastgesteld door de veiligheidsregio.

De risicothema’s in het kader van fysieke veiligheid zijn van invloed op de continuïteit van de fysieke leefomgeving en de samenleving. Veiligheid speelt een rol bij innovatieve- en nieuwe technologische ontwikkelingen en in relatie tot de vitale infrastructuur (nutsvoorzieningen) en de werking daarvan. Hierbij kun je denken aan de aanleg van buisleidingen of tunnels. De inrichting van de fysieke leefomgeving speelt een rol bij de veiligheid en veiligheidsbeleving van inwoners. Bij nieuwe ontwikkeling en herinrichting willen we de kans benutten om zowel de daadwerkelijke veiligheid als ervaren veiligheid te (blijven) verbeteren. Dit kan door bijvoorbeeld paden beter te verlichten.

De oudere wijken zijn een aandachtspunt wat betreft een aantrekkelijk inrichting. Het doel is om steeds meer samen met de buurt keuzes te maken over inrichting, onderhoud, picknick-/speelplekken en bankjes en het invoeren van 30km wegen. In de wijken West en Zuid hebben we specifiek aandacht voor het groen, zowel het vervangen en het onderhoud ervan.

Voorkomen moet worden dat de inbreidingsplannen leiden tot minder groen in de kernen. Groen is van groot belang voor de kwaliteit van de woonomgeving, voor de klimaatadaptatie (wateroverlast, hittestress, verdroging) en zorgt dat er ruimte is voor bewegen en spelen. Op de groenkaart buitengebied en groenkaart stedelijk gebied staan de gebieden die minimaal behouden moeten worden. Ermelo is echt een groene gemeente: 94% van de volwassenen in Ermelo heeft vanuit huis zicht op water of groen, terwijl dat gemiddeld 82% is in Noord- en Oost-Gelderland (zie voor meer informatie de Infografic gezonde leefomgeving van de GGD).