De goede woning op de goede plek

De afgelopen periode is minder gebouwd dan afgesproken was. De druk op de Ermelose woningmarkt neemt daardoor verder toe. Vooral de koopmarkt droogt langzaam op. Voor de komende periode tot 2030 is de kwantitatieve behoefte 1.060 woningen (klik door voor het kennisfundament voor de Woonvisie). Kijkend naar de harde en zachte (concrete en minder concrete) woningbouwplannen binnen de gemeente, zijn dat er op dit moment iets meer dan de berekende behoefte. Hierbovenop komen nog de woningen die op de markt komen als gevolg van het project Vitale Vakantieparken. De inschatting is dat er ruim 300 recreatiewoningen een reguliere woning worden in de komende jaren. Deze recreatiewoningen worden op dit moment meestal (illegaal) bewoond.

We monitoren de woningvraag en bekijken op die manier in hoeverre trends invloed hebben. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld dat mensen meer thuis aan het werk zijn. Ook de komst van mensen vanuit het westen van Nederland wordt daarbij meegenomen. Uiteraard is het van belang dat woningbouw op een voor Ermelo passende maat en schaal plaatsvindt, zich goed voegt in de omgeving, met respect voor de waarden en afstemming met de buurgemeenten plaatsvindt. Naast het toevoegen van de juiste woningen, verdient ook het toewijzingsinstrumentarium aandacht. Daarbij kan gedacht worden aan zelfwoonplicht en een toewijzingspercentage. Dit in aanvulling op het afwegingskader woningbouwplannen en de verordening sociale woningbouw.

De uitdaging is om op juiste locaties, het juiste type woningen te realiseren. Het woningmarktonderzoek voor de Woonvisie (zie het eerdergenoemde kennisfundament) laat zien dat op termijn de samenstelling van de Ermelose woningvoorraad afwijkt van de woningbehoefte. Onder andere door het grote aantal eengezinswoningen, in relatie met de sterke groei van het aantal kleine (een-en tweepersoons) huishoudens (jong en oud).

Om te zorgen dat de juiste woning op de juiste locatie wordt gerealiseerd en die realisatie ook daadwerkelijk plaatsvindt, hebben we het Afwegingskader woningbouwinitiatieven ontwikkeld. Woningbouwplannen beoordelen wij jaarlijks aan de hand van een aantal criteria (zoals locatie, programma en bijzondere kwaliteiten). Wanneer een plan goed wordt beoordeeld kan deze snel worden gerealiseerd. Hierover maken we afspraken (zie voor meer informatie de Beleidsnotitie Afweging Woningbouwplannen).