Beschermen en versterken van de bijzondere natuur en de biodiversiteit, waarbij het behoud van de huidige biomassa een van de criteria is

Een groot deel van ons grondgebied bestaat uit beschermde natuur: de Veluwe is een Natura2000-gebied en maakt samen met andere natuurgebieden in onze gemeente onderdeel uit van het Gelders Natuurnetwerk (GNN, voorheen ecologische hoofdstructuur, klik hier voor de kaart). Voor de Natura 2000-gebieden zijn beheerplannen opgesteld. Klik hier voor het Beheerplan Veluwe van de provincie Gelderland. Er is sprake van een flinke overbelasting van de Veluwe door stikstof. Dit vraagt om zeer zorgvuldig omgaan met nieuwe ontwikkelingen.

Voor het GNN gelden natuurontwikkelingsdoelen. Dit betekent dat het landschapsbeeld in die gebieden mogelijk gaat veranderen in de toekomst. Bij de realisatie van ecologische verbindingszones (EVZ) staat het versterken van de landschapswaarden en de biodiversiteit voorop. Hier is versterking van de landschapsstructuur (kampenlandschap) één van de middelen om een verbinding te realiseren voor soorten zoals de das.

Een kenmerkend natuur- en landschapstype zijn de heidevelden.  Voor alle heidevelden streven we naar een soortenrijk heidelandschap. De grootste diversiteit in natuurwaarden ontstaat door het toepassen van verschillende combinaties van beheermaatregelen en met verschillende intensiteit. Zie voor de uitwerking onze Langetermijnvisie Heidelandschap. Op de IDeekaarten hebben we voor de Ermelosche Heide, voor Houtdorper- en Speulderveld en de Groevenbeekse Heide beknopt de visie benoemd.

De bijzondere natuurwaarden in Ermelo zijn het gevolg van de bijzondere abiotische gesteldheid (zoals de overgang van droog, voedselarm naar nat) op landschapsniveau en het gevolg van de kleinschalige overgangen in bodem en water. In Ermelo komen veel Rode lijst-soorten voor van zowel planten als dieren. Een aantal daarvan behoort ook tot de beschermde soorten van de Wet Natuurbescherming. We hebben als gemeente een rol in de bescherming van deze soorten. Via het Uitvoeringsprogramma werken we aan het versterken van het landschap en de natuur.  Zie voor de uitwerking, concrete maatregelen en achtergronden het Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikkelingsplan Ermelo Putten.

De verscheidenheid van levensvormen van planten en dieren (biodiversiteit) bewaken we zorgvuldig. Waar mogelijk of nodig gaan we aan de slag met versterking van die zo belangrijke biodiversiteit. Gewerkt wordt bijvoorbeeld aan het uitbreiden van het areaal van natuurlijk beheerd openbaar groen. Het aanpassen van het maaibeleid in deze gebieden zorgt voor meer biodiversiteit en een andere inrichting van de plantvakken zorgt voor meer ecologische verbindingen.

Uiteraard komen we voor de beschermde en bedreigde soorten op via de voorschriften uit de natuurwetgeving. Maar liever doen we dit niet. Het is onze ambitie dat mensen handelen vanuit een bewustzijn voor de natuur- en landschappelijke waarden. Als gemeente werken we natuurinclusief, zodat de biodiversiteit zelfs versterkt wordt en er meer winstpunten en meekoppelkansen ontstaan. Bevorderen van soorten doen we vanuit de leefgebiedbenadering, zie voor achtergronden het Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikkelingsplan.

Een belangrijke bedreiging voor de natuur en natuurontwikkeling vormt de Uitstoot van de agro-foodsector. Dit heeft negatieve gevolgen voor de bodem- en luchtkwaliteit van de Veluwe. Samen met de regio Foodvalley wordt hiervoor naar een oplossing gezocht (zie voor meer informatie de Ontwikkelagenda Oost Nederland)