Behoud kwaliteit sociaal-maatschappelijke voorzieningen

Voorzieningen willen we waar mogelijk behouden en versterken. We weten ook dat de vitaliteit van de inwoners niet alleen afhankelijk is van de aanwezigheid van voorzieningen. Behouden of spreiden van voorzieningen is daarom geen doel op zich. Het gaat om de kwaliteit van de voorzieningen en het vergroten van het multifunctionele gebruik ervan. Bovendien zijn de sturingsmogelijkheden van de gemeente beperkt. Dit wordt voor een belangrijk deel bepaald door het consumentengedrag, demografische ontwikkelingen, vergrijzing (daling van het bestedingsniveau) en afnemende budgetten. 

Wanneer voorzieningen niet nabij zijn (zoals in de buurtschappen), hebben we aandacht voor een goede bereikbaarheid van die voorzieningen elders. Ook ICT-innovaties kunnen mogelijkheden bieden om voorzieningen gevoelsmatig dichterbij te brengen. Deze moeten optimaal benut worden. Belangrijk aandachtspunt is dat veel van de voorzieningen (scholen, sportvoorzieningen, gemeentelijk vastgoed) in de jaren zeventig gerealiseerd zijn en aan vervanging toe zijn. Als gemeente onderzoeken we hoe we hier de komende jaren mee om zullen gaan. Alles vervangen is financieel niet haalbaar.

Als Ermelo zijn we trots op het rijke verenigingsleven. Dit koesteren we. We vormen een samenleving met sterke onderlinge betrokkenheid, bloeiend kerkelijk en verenigingsleven en er is sprake van een hoge inzet in vrijwilligerswerk en mantelzorg. Ondanks de vele actieve vrijwilligers, is het aantrekken van vrijwilligers voor veel verenigingen een aandachtspunt.

Kunst en cultuur

We vinden het belangrijk om kunst en cultuur aan het onderwijs te koppelen. Zo wordt deelname door jeugd en jongeren bevorderd. Door kunst en cultuur ontstaan ontmoetingen tussen alle inwoners van Ermelo en specifieke doelgroepen krijgen zo de ruimte voor ontplooiing. Cultuur moet laagdrempelig en passend zijn en aantrekkelijk voor inwoners en bezoekers. Het doel is om iedereen in Ermelo cultuur te laten ervaren. Daar werken we aan met een concrete uitvoeringsagenda, samen met de vele culturele organisaties (klik hier voor het document Cultuuraanpak Ermelo).

Voor de kerkgebouwen stellen we een kerkenvisie op. Het opstellen gebeurt in dialoog tussen de gemeente, kerkeigenaren, inwoners en erfgoedorganisaties en uitvoering is mogelijk via een subsidie.

Sport, spelen en bewegen

Ermelo wil een gezonde gemeente zijn met vitale inwoners: ‘Heel Ermelo beweegt!’. Sporten, bewegen en spelen zijn geen doel op zich, maar een middel om gezondheid en leefbaarheid te versterken. Sportbedrijf interactie voert het beheer, exploitatie en onderhoud uit van de accommodaties. Ook wordt vanuit Interactie bewegen en sporten gestimuleerd.   

Voor alle inwoners streven we naar een leven lang fit. Dit doen we onder andere door in te spelen op het hervormen van het bewegingsonderwijs, het bewegen voor iedereen (financieel) mogelijk te maken en het realiseren van vitale sportparken en uitdagende speellocaties. Het stimuleren van sporten is niet alleen gericht op deelname aan sportverenigingen, maar vooral ook op het buiten bewegen in de openbare ruimte. Met name voor de jeugd is het ook belangrijk dat ze buiten kunnen spelen. Dat blijven we stimuleren en mogelijk maken door voldoende speelruimte.

We zetten in op de kracht van verbindingen tussen sportverenigingen, scholen, maatschappelijke organisaties, etc. De komst van een nieuw sportcentrum is een belangrijke kans voor een open sportpark met een functie voor de wijk West. Dit gedachtegoed willen we ook in andere wijken doorzetten. Zie voor meer informatie het Tactisch Plan Sport.